Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościOpis
Jaja odgrywają ważną rolę nie tylko w kuchni, ale także w kulturze. Z jajem wiąże się szereg przysłów, obyczajów, przesądów, a nawet rozterek filozoficznych. Wszak do dziś żadna mądra głowa nie jest w stanie jednoznacznie dowieść, co było pierwsze jajo, czy kura. Nadchodzące święta to okazja do wypróbowania całkiem nowych potraw z jajek, ale także odgrzania tych dobrze znanych i lubianych. Pod-suwamy aż 95 pomysłów na jajka, począwszy od specjalnie wybranych na święta, klasycznych i mniej oczywistych, poprzez wyszukane, orientalne dania, alkohole, jaja nie tylko kurze, aż po sposoby ich zastępowania.
W naszych specjalnie wybranych wielkanocnych propozycjach szczególną uwagę poświęcamy pisankom. Dowiecie się jak barwić jaja, by skompletować koloro-wy świąteczny koszyczek. Propozycjom wykwintnego faszerowania jaj towarzyszy także egzotyka, bo kto powiedział, że na wielkanocne śniadanie nie można podać sałatki rodem z Tajwanu? Amatorzy czekoladowych łakoci też znajdą coś dla siebie.
Kolejne rozdziały tworzą prawdziwe kompendium wiedzy na temat wyko-rzystywania jaj w kuchni. Przypominamy jak gotować jaja, a także prezentujemy propozycje niecodziennego podawania tych pozornie banalnych potraw. Nauczymy Was także wysmażać pyszne omlety, a o tym, że jajecznica niejedno ma imię dowie-cie się dzięki kulinarnej podróży w czasie i przestrzeni.
Jaja podajemy na grzankach, w sałatkach, faszerujemy je i robimy z nich pa-sty. Potrafimy także z jaj stworzyć pełnoprawną porcję obiadową. Z naszego pod-ręcznika dowiecie się czym jest spaghetti carbonara, czym casserole, a czym hisz-pańska tortilla. Nie zapomnieliśmy także o sosach, a do sprawy podeszliśmy bardzo poważnie. I tak klasycznemu polskiemu majonezowi towarzyszą sosy holenderskie, bearnańskie, a nawet japoński sos kimizu. Nie zapominamy również o deserach ja-jecznych, czy też połączeniu jaj z alkoholem. Udowadniamy, że ajerkoniak to nie jedyny „jajeczny” alkohol. Innymi słowy na rozgrzewkę, na ochłodę, dla zdrowia i poprawy humoru – jaja zawsze dobre!
W naszym przewodniku po jajach nie zabraknie ciekawostek, oraz sposobów zastępowania jaj w kuchni. Postanowiliśmy także nie ograniczać się do jaj kurzych, ale wspomnieć o jajach przepiórczych, gęsich, kaczych oraz oczywiście strusich.
Aż 95 pomysłów na jajka? Smacznej lektury!
Przedmowa................................................................................................................................... 7
Jaja wielkanocne .......................................................................................................................... 8
Pisanki ....................................................................................................................................... 9
Sałatka z wędzonych jaj .......................................................................................................... 10
Jaja marmurkowe .................................................................................................................... 10
Jaja w galarecie ....................................................................................................................... 11
Jaja po szkocku ........................................................................................................................ 11
Słowacki serek wielkanocny ................................................................................................... 12
Jaja z czekolady ....................................................................................................................... 12
Jaja faszerowane wędzonym łososiem ................................................................................. 13
Jaja w sosie czosnkowo-orzechowym ................................................................................... 13
Jaja gotowane ............................................................................................................................. 14
Jaja na miękko ......................................................................................................................... 15
Jajo na pół-miękko oeuf mollet zwane jajem śliwkowym ..................................................... 15
Jaja na twardo ......................................................................................................................... 15
Jaja po wiedeńsku ................................................................................................................... 16
Jaja w koszulkach .................................................................................................................... 16
Jaja po benedyktyńsku ........................................................................................................... 16
Kotlety z jajek .......................................................................................................................... 17
Jaja na twardo z kminkiem po staropolsku ........................................................................... 17
Jaja obsmażane ....................................................................................................................... 17
Jaja smażone ............................................................................................................................... 18
Jajecznica ................................................................................................................................. 19
Jajecznica z kurkami ................................................................................................................ 19
Jajecznica z móżdżkiem ......................................................................................................... 20
Jajecznica ze szpinakiem ....................................................................................................... 20
Jajecznica po indyjsku ............................................................................................................. 21
Jajecznica po rosyjsku ............................................................................................................. 21
Jajecznica po chińsku .............................................................................................................. 22
4
Jajecznica na słodko................................................................................................................ 22
Jajecznica dla smakoszów ..................................................................................................... 23
Jaja sadzone w pomidorach .................................................................................................. 23
Jaja sadzone na śmietanie ..................................................................................................... 24
Omlety ........................................................................................................................................ 25
Omlet naturalny ..................................................................................................................... 26
Omlet z szynką ....................................................................................................................... 26
Omlet po włosku .....................................................................................................................27
Omlet gospodarski ..................................................................................................................27
Omlet z płatków owsianych .................................................................................................. 28
Omlet z bananami .................................................................................................................. 28
Omlet z wiórkami kokosowymi ............................................................................................. 29
Omlet indyjski ......................................................................................................................... 29
Hiszpański omlet ze szpinakiem ............................................................................................ 30
Tortilla ..................................................................................................................................... 30
Desery z jaj ................................................................................................................................... 31
Kogel mogel............................................................................................................................ 32
Crème brûlée .......................................................................................................................... 32
Bezy ......................................................................................................................................... 33
Zupa nic ................................................................................................................................... 33
Ovos moles de Aveiro ............................................................................................................ 34
Suflet ....................................................................................................................................... 34
Dania z jaj .................................................................................................................................... 35
Quiche Lorraine ...................................................................................................................... 36
Spaghetti carbonara .............................................................................................................. 37
Casserole sycące ..................................................................................................................... 37
Casserole serowo-jajeczne..................................................................................................... 38
Pizza słoneczna ...................................................................................................................... 38
Sosy z jaj ...................................................................................................................................... 39
Majonez .................................................................................................................................. 40
Sos majonezowo-szafranowy ................................................................................................ 40
5
Sos holenderski ....................................................................................................................... 41
Sos bearneński ........................................................................................................................ 41
Sos kimizu ............................................................................................................................... 42
Sos z jaj do ryby ...................................................................................................................... 42
Jaja na zimno – sałatki ............................................................................................................... 43
Zielona sałata z jajkiem .......................................................................................................... 44
Sałatka z jajek i awokado ....................................................................................................... 44
Sałatka z jajek i brokułów ...................................................................................................... 45
Sałatka z jajek i kasztanów wodnych .................................................................................... 45
Sałatka z jajek i krewetek....................................................................................................... 45
Jaja na zimno – pasty ................................................................................................................. 46
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem ............................................................................................ 46
Pasta jajeczna z kaparami ...................................................................................................... 46
Pasta jajeczna z chrzanem ..................................................................................................... 47
Pasta jajeczna z makrelą ........................................................................................................ 47
Pasta jajeczna z tuńczykiem .................................................................................................. 47
Jaja na zimno – faszerowane ......................................................................................................... 48
Jaja faszerowane klasyczne ................................................................................................... 48
Jaja faszerowane krewetkami ............................................................................................... 48
Jaja faszerowane szpinakiem ................................................................................................ 49
Jaja faszerowane kawiorem .................................................................................................. 49
Jaja faszerowane mięsem po indyjsku .................................................................................. 50
Jaja i alkohol ................................................................................................................................ 51
Adwokat ................................................................................................................................. 52
Ajerkoniak ............................................................................................................................... 52
Coquito ................................................................................................................................... 53
Ponche crema ......................................................................................................................... 53
Eggnog .................................................................................................................................... 54
Eierpunsch .............................................................................................................................. 54
Piwo grzane po staropolsku .................................................................................................. 55
Golden fizz .............................................................................................................................. 55
6
Tamagozake ........................................................................................................................... 56
Zabaglione .............................................................................................................................. 56
Jajeczna egzotyka ...................................................................................................................... 57
Jaja kiszone ............................................................................................................................. 58
Jaja solone kacze .................................................................................................................... 58
Jaja stuletnie ........................................................................................................................... 59
Jaja zielone ............................................................................................................................. 59
Jaja nie tylko kurze ..................................................................................................................... 60
Jaja kurze ................................................................................................................................. 61
Jaja gęsie .................................................................................................................................. 61
Jaja kacze ................................................................................................................................. 61
Jaja przepiórcze...................................................................................................................... 62
Jaja strusie .............................................................................................................................. 62
Bez jaj .......................................................................................................................................... 62
Jaja używane do ciast............................................................................................................. 62
Jaja jako dodatek sklejający ................................................................................................... 63
Jaja do panierki ....................................................................................................................... 63
Inspiracje ................................................................................
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.