This website uses cookies to provide services and pursuant to the Cookies Policy. You may define the conditions for keeping or accessing cookies in your browser. ×

35 Najlepszych Przapisów Na Nalewki i Likiery

How to buy?
  • 1 person bids placed by, won (43)
  • Ended (Thu 30 Jan 2014 15:29:58 CET)

Current price

1,00

Auction has ended

Shipping costs
via e-mail 0,00 zł

All options

Seller (802)  

100,0 % positive feedback

View feedback

Other items
Ask Seller
  • Description
  • Payment and shipping
Witam

Przedmiotem aukcji są przepisy na nalewki i likiery
Naprawdę pyszne, wiele z nich sam przyrządzałem, a moi goście byli zachwyceni ;)

Po wpłacie pieniędzy na konto WOŚP prześlę przepisy mailem w pliku PDF
Na zachętę do licytacji ;)) kilka z nich


 Koniak domowy


Do gąsiorka wrzucić 20 dag suszonych śliwek bez pestek, zalać 50%
wódką, szczelnie zakorkować i zostawić na cztery tygodnie, po czym zlać
wódkę, przefiltrować, porozlewać do butelek, starannie je zakręcić,
wynieść w chłodne, suche miejsce na co najmniej rok.
Po tym czasie wódka będzie smakować jak prawdziwy koniak.

 

 

Likier jeżynowy


 1,5 kg jeżyn

1 kg cukru
 l spirytusu 96-procentowego
Sposób wykonania :
Dojrzałe, dorodne jeżyny przebrać oczyścić z szypułek.
Następnie zmiksować.
Wsypać cukier dokładnie wymieszać pozastawiać na 2 dni.
Potem wlać spirytus i ponownie dobrze wymieszać.
Po 3 dniach przecedzić przez gęste sito wyłożone co najmniej podwójnie złożoną gazą
lub przez filtr do kawy.
Pozostawić na tydzień, aby mieszanina się ustała.
Gdy osad opadnie na dno, a płyn stanie się klarowny, ostrożnie przesączyć płyn przez
bibułę filtracyjną.
Zlewać do butelek z zakrętką.
Odstawić na pół roku.

 

Nalewka farmaceutów

1 kg cytryn
1 kg cukru
1 l mleka
1 l spirytusu 96-procentowego

Sposób wykonania :

Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz albedo (cienko skrojoną skórkę z 1 cytryny
zostawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka, dodać cukier,
mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny.
Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na miesiąc (wstrząsać
gąsiorkiem co kilka dni).
Następnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (przesączać bardzo
wolno, kroplami).
Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo
delikatny smak.
Można ją pić juz po 2 tygodniach.
Każdy grosz się liczy;)

Pozdrawiam

Gramy do końca świata i jeden dzień dłużej.